Followers

October 26, 2015

Posted by reza ahmad |
ASSALAMUALAIKUM...

da lama gile x berbelog.. ni pon smpat kt opis sbb bos xdek..haha
aku tulis ni around pkul 2, 26 oct, ntah bile smpat publish ke tak ni sebab ade boss, haha (lagi)

lately banyak dugaan menimpa aku, dengan demam la, batuk, flu, (allah sayang) :)
tambahan plak jerebu ni. nak je campak orang bakar hutan tu dalam api yang die buat tu.. ciss..

ekceli aku ade panggilan inteview this week, so aku harap ade la rezeki aku kann...
aku bukan orang senang.. but aku doa ALLAH makbulkan doa aku ni, aku harap pas umo aku 30
semua benda aku dah ada, kete beso, rumah beso, semua beso..

alkisah, aku selalu kena pandang rendah sbb susah, mane ade org nk susah kan, semua takdir Allah,
bukan tak usaha, da bnayak usaha cuma ALLAH belum nak bagi lagi, xpe aku redha, aku positif tiap jadi akan ade hikmah sebaliknya.. ye ke idakk?

orang pandang la rendah aku... ALLAH memahami... aku ade tebaca satu quotes ni

JANGAN LUPA 3 JENIS ORANG NI

1. YANG ADA DENGAN KITA MASA SUSAH
2. YANG TINGGALKAN KITA MASA SUSAH
3. YANG LETAKKAN KITA DALAM SITUASI SUSAH

semua kan aku ingat.. takkan aku lupa.. tapi aku tak dendam, cuma jadikan pengajaran diri... lagi aku susah, lagi aku kuat..kann2?

da la penat bebel, cuma nga pening ni nk siapkan barang inteview, aiyoyooo.... tinggal bapa hari jek ni..

mintak diri dulu kang boss masuk naya jekk... haha...


doakan aku ye kawan2... berjaya dunia akhirat... amin

Assalamualaikum..




September 1, 2014

Posted by reza ahmad |
sedihnyer hari ni...
hari ni last day duduk rumah sewa b 7 5..
lepas ni kne pndah.. sdh jp..huhu
duduk dari 2011..
dari dudduk cam sarddinn..
skg xde daa...
tringat membe2 dulu...

plg sdh xde intenet da ppasni...
tak bole online lagi...
jarang la berbelog pasni...
pnt gilerr lately...
nk taip pnjg keyboard rosak pulak..huu
apakan  daya kann..huhu

nak tdo dulu..
sok pindah bilik  bru  xde kwn da...huu..sdhh...
selamat tinggal 

August 28, 2014

Posted by reza ahmad | File under :

Rules;

-Thanks the person who gave you this award.
- Include a link to their blog.
-Select 15 blogs/bloggers you've recently discovered/followed regularly.
- Nominate these 15 to the Versatile Blogger Award.
- Tell the person who nominated you with seven things about yourself.

1stly thnx to miss fatyn 4 tagging me


dok pikir2 pe la 7 bnde yg mnarik tentang aku kan, comel kot.. haahaa (joking)
ok2 serius ni (-__-)' jom tgk 7 pekara:

1. bercita-cita nak bukak tempat pelindungan haiwan 1 hari nanti, kesian tengok kucing2 yang kena buang tu.. 
(nanges jp) :( huhuuu... so xde la dowg xde tmpt tinggl nt.. g pon kn haiwan kesayangan rasulullah s.a.w

pets shelter
2. fakta kedua, aku sedang menyambung master dan bercita2 nak jadi lect 1 hr nt, kn kerja mulia, kalu da xe pon ilmu ttp ade kan, lagi pon menjamin masa depan.

uitm dihatiku
3. nak jadi usahawan 1 hari nanti, usahawan hartanah.. pakcik kayoooo... bole tlg org ssh kalau kaya kan.


4. sukakan aktiviti lasak, masa diploma selalu join.. best..

komander uitm melaka 2008
5. suke tgk cite katon, bce bku katon.. hehee
mickey dora.. hee
6. bertekad nk bina bdn...hehee lahh sgt...

idolaku
7. minat kerja uniformm.. kalau dapat jadi pegawai tentera bestt...

segak
lat sekali nk tagged 15 orang pulak..
1. http://aqila-qila.blogspot.com/
2. http://schazjohari.blogspot.com/
3. http://thesupernuramirah.blogspot.com/
4. http://kaktusoren.blogspot.com/
5. http://cikgadisfantasy.blogspot.com/
6. http://mysweetpealife.blogspot.com/
7. http://nad-lifeisfun.blogspot.com/
8. http://ameliaamri.blogspot.com/
9. http://stupidity-zone.blogspot.com/
10. http://wilmashana.blogspot.com/
11. http://insanbiasabiasa.blogspot.com/
12. http://norshamimi.blogspot.com/
13. http://yanapinkblossom.blogspot.com/
14. http://minahkelabu.blogspot.com/
15. http://puteripiano.blogspot.com/

August 25, 2014

Posted by reza ahmad | File under :
LELAKI TUA BERKAIN PELIKAT BACA AL QURAN SETIAP KALI LEPAS ASAR SAMPAI MAGHRIB...

Saya jumpa lelaki tua ini.. 
Selalu lepas Asar, dia iktikaf di Masjid..
Baca al Quran..
Umur dlm 70an..

Duduk rumah dkt masjid.. 
Rumah agam besar & menarik..
Hartanya di sana sini..
Ada bangunan komesil tengah bandar, bernilai dlm RM 35 juta..

Pendapatan pasif kutip sewa dlm RM70k sebln...
Belanja RM 20k & baki RM50k, dia sedekah & infaq..
Dia tenang bersendirian melayani anak cucu..

Saya mahu ambil gambar, tapi dia menolak..
Katanya malu..
Saya minta 1 formula, dia berikan 10...

Saya catat & mahu kongsikan..
1. Pertama, dia kata muliakan ibu bapa..
Doa ibubapa adalah segala galanya..
Ia tiada hijab, terus termakbul..
Raikan ibubapa & jaga mereka sepanjang usia..
Doakan mereka apabila telah tiada..

2. Jaga masa..
Ia datang & berakhir..
Urus masa antara 5 waktu solat..
Atur kerja dgn sebaik cara..
Pada setiap waktu, ada perkara yg kita mulakan..
Berada di masjid, sebelum azan..
Masuk waktu, terus lah solat.. Selepas solat, bertebaran lah berusaha cari rezeki..

3. Berdoa dgn khusyuk..
Berserah pada Allah & bertawakal lah..
Allah tahu apa yg terbaik utk kita..

4. Namun begitu, kena lah berusaha..
Usaha pagi ptg siang & mlm..
Usaha lah bersungguh2..
Usaha bermula dgn berniat..
Lepas itu buat, sampai dpt..
Kalau tak dpt, usaha yg lain pula..
Adakan masa utk baca
Al-Quran..
Maka dia pun nasihatkan saya..
"Org yg membaca surah Al-Ikhlas satu kali, sama ganjarannya dgn memperolehi ganjaran membaca 1/3 Al-Quran..
Jadi jika membaca surah
Al-Ikhlas 3 kali, mendpt ganjaran seperti membaca 1 naskah Al-Quran..
Lelaki tua itu berkata, mulut dia tidak berhenti baca surah al Ikhlas..
Kadang2 sampai 1000 kali sehari..

5. Jaga Kesihatan..
Banyak kan berjalan kaki..
Banyaknkan minum air masak atau air mineral..
Jaga pemakanan..

6. Hidup kena buat target & kena ada wawasan..
Ikat perut & usah membazir..
Makanan & minuman mesti lah dihabiskan..
Usah berlagak org kaya, padahal kita teman pada syaitan..
Sentiasa lah belanja org mkn & minum..
Apabila mkn di kedai yg kecil, perhatikan kebersihan kedai itu..
Apabila bersih masuk..
Disitu kita akan temui ramai org susah..
Belanja mereka mkn & minum..

7. Bila waktu maghrib, usah berada di atas jln...
Apabila dlm perjalanan, berhenti..
Cari lah masjid..
Apabila di rumah, tutup pintu rapat2..
Malam, buang sampah sarap..
Basuh pinggan mangkuk..
Pastikan semua teratur sebelum tidur..
Gunakan waktu antara maghrib & isyak utk tuntut ilmu agama..
Boleh dgr org mengajar..
Boleh juga baca kitab..
Lepas Isyak, buat kira2 untung & rugi..
Siapakan bahan utk kerja esok hari..

8. Usah takut jumpa org..
Walau pun 5 minit mahu berjumpa., pergi lah sendiri..
Usah pakai posmen apabila depani soal penting..
Biar kita merangkak panjat bangunan..
Biarlah kita ambil masa berhari hari perjalanan..
Yg penting, sampaikan dgn tgn sendiri..

9. Balik mlm, usah cakap penat, usah cakap letih..
Usah cakap sakit..
Apabila sakit, senyum..
Allah sedang luruhkan dosa.. Lepas sakit, kita akan lagi bertenaga..
Siapakah dlm dunia nie yg tidak pernah rasa sakit, jatuh & dihina..
Semua pernah, termasuk lah Rasulullah SAW..
Namun, baginda ajar kita utk maafkan semua org..

10. Niat kan mahu kaya..
Niat kan mahu bantu ramai org..
Niat mahu jadi manusia berguna..
Niat itu macam tulis surat..
Dulu tiada internet, mcm tulis surat lah..
Salah tulis alamat, akan sampai salah tempatlah surat itu..
Maka tulis alamat betul2.. .


August 23, 2014

Posted by reza ahmad | File under :
uitm dihatiku.. :)

setelah berapa bulan pegi inteview masters...
dapat jugak panggilan...
so hari ni 23 ogos 2014 pegi le daftar...
dengan sijil xde pengesahan..
dengan tak buat medical checkup...
dengan tak bayar  yuran RM1600++

lemah je nk pg pagi td...
sedih pon ade..

kol 9.00 pg da berbaris panjang da..
kat DEWAN SRI BUDIMAN
semua sekali ada 6 kaunter...

KAUNTER 1
beratur amek beg uitm...
2 ketul roti...
1 air mineral
1 buku panduan postgraduate...
1 bekas air lambang uitm pon ada..
1 batang pen..
1 borang untuk dicop... 1 kauter mesti dapat 1 cop..

beg, buku, pen, bekas air, roti dan air da dimakan...nyumm :P

KAUNTER 2
kat sini kena mintak cop yuran..
sapa yang da bayar yuran dapat 1 cop..
yang belum bayar jangan risau..
samaada tak mampu atau tunggu biasiswa...
macam aku tunggu biasiswa...
 kena isik borang penangguhan warna kuning...
pastu pegi DEWAN ANNEX mintak cop..
dekan ipsis cop luluskan penangguhan bayar...
da sudah pegi kaunter 2 mintak cop da setel tangguh...

KAUNTER 3
kaunter medical checkup, x ray...
pon aku belum buat...
so aku kena pegi pusat kesihatan uitm...
pada hari lain laa..
so kalau tak buat jangan risau..
boleh hantar kemudian...
pas tu die bg cop..
tapi ade tick borang belum lengkap..
ok la janji dapat cop..hehe

KAUNTER 4
kaunter paling mudah..
amek gambar kad metrix..
dapat 1 cop...
sediakan ic, surat tawaran...
dapt 1cop lagi

kaunter 5 dan 6 di dewan annex
sebelan sri budiman je

KAUNTER 5
kaunter fakulti masing2..
bagi ic, dgree certificate, surat tawaran, transkrip...
semua mesti sahkan...
tapi aku tak sahkan..(degil kn) :P
tapi jangan risau..
ade koordinator fac kat situ..hehe
mudah kan..hee
pas die sahkan.. bagi kat die masuk fail hijau..
gambar tampal 1.. (pon aku tak ada)
bg kemudian kat fac je..bolehh
dapat 1 cop..

KAUNTER 6
kaunter last..
bagi dgree certificate, surat tawaran, transkrip...
dengan borang cop2 tiap kaunter...
pukul 10 da setel..

pukul 1.30 ada taklimat..
pukul 3.30 collet kad matrix...


YEAYY BERJAYA DAFTAR MASTERS... :)