Followers

May 5, 2012

Posted by reza ahmad | File under :
Entry kali ni nak ajar koarng cara nak potong gambr guna PHOTOSHOP(PS). senangn jer, caranya korang kena ade PS dula la sebelum nak cut kan, kalau korang xde lagi PS, klik sini aku ade ajar cara nak cut kat entry lepas.
yang da ade 2 korang open application PS korang tu camni...

bukan application korang camni
pastu korang open la pic ape yg korang nak cut tu, kat sini aku pilih gambar
korang tekan ctrl+O serentak atau pergi dekat file then korang pilih open camni

korang cari file yg korang nak cut tu
pas da pilih korang tekan open, cam atas ni aku pilih gamabr DATUK SITI
bawah ni lak gambar yang aku da open da

camni bile da open
mesti korang da bosan pk bile la nak cut kn? hehe sabar2 nak bagi taw la ni... bila da bukak gambar korang tekan huruf  P kat koray punya keyboard korang P ni shortcut untuk tool pen dalam PS ni.
bila da tekan p nanti kua la camni ade gmbar pen.

nanti kua pen cam merah yang aku tunjuk atas ni


pastu korang buat macam bawah ni, ikut keliling gambar yang korang nak cut tu, antara 1 titik dengan titik pen 2 korang kena tekan Alt baru bole sambung titik kalau x nanti x bole..

last skali pastikan titik pen yg petama dan terakhir bertemu, kalau tak nanti tak jadi pulak..tengok bawah ni titik mula dengan akhir dan jumpa.

klik gambar untuk besarkan
pastu korang klik kanan kat gambar tu...kua macam bawah ni..

pilih make selection

pastu akan keluar macam ni

klik ok
pas da klik ok automatik akan keluar titik2 macam bawah ni

keluar titik2 macam ni pastikan kat layer yang   korang nak cut tu yang warna biru atas ni
yang bawah ni last step, korang pilih select bar ats sekali then pilih inverse, pastu korang tekan delate...jadi cam bawah ni...

tada da ilang latarbelakang DATUK SITI :) 

penatnyer wat tutorial ni...huhu, kalau korang xpaham ke pape ke komen la ye :) selamat mencube...


10 comments:

gnesop poseng said...

nice sharing..

|shuhadaothman|TM said...

waa..lgi sng nk pdm. thanks reza ;D

Azee Hana said...

saya x de photoshop..huhu

reza ahmad said...

xde photoshop ade link saya ajar caner nk download die :)

★ aIsyaH ★ said...

terbaek la..!

::nk download gk..cmner eak::

reza ahmad said...

nk download bukak sini http://deesign4u.blogspot.com/2012/03/how-to-download-photoshop-cs5.html

reza ahmad said...

da tw diam2 :P

ʆαʆα said...

OUH, macam tu .. oke2, thanx sharing ;)

Scya Shar said...

PS sy xkeluar gambar bile pilih open :(

SRIKANDI JAINA said...

Sy nk try, tp sy x pandai la...mcm mn nk buat ni...tolong ajarkn sy lg please...