Followers

September 1, 2014

Posted by reza ahmad |
sedihnyer hari ni...
hari ni last day duduk rumah sewa b 7 5..
lepas ni kne pndah.. sdh jp..huhu
duduk dari 2011..
dari dudduk cam sarddinn..
skg xde daa...
tringat membe2 dulu...

plg sdh xde intenet da ppasni...
tak bole online lagi...
jarang la berbelog pasni...
pnt gilerr lately...
nk taip pnjg keyboard rosak pulak..huu
apakan  daya kann..huhu

nak tdo dulu..
sok pindah bilik  bru  xde kwn da...huu..sdhh...
selamat tinggal 

August 28, 2014

Posted by reza ahmad | File under :

Rules;

-Thanks the person who gave you this award.
- Include a link to their blog.
-Select 15 blogs/bloggers you've recently discovered/followed regularly.
- Nominate these 15 to the Versatile Blogger Award.
- Tell the person who nominated you with seven things about yourself.

1stly thnx to miss fatyn 4 tagging me


dok pikir2 pe la 7 bnde yg mnarik tentang aku kan, comel kot.. haahaa (joking)
ok2 serius ni (-__-)' jom tgk 7 pekara:

1. bercita-cita nak bukak tempat pelindungan haiwan 1 hari nanti, kesian tengok kucing2 yang kena buang tu.. 
(nanges jp) :( huhuuu... so xde la dowg xde tmpt tinggl nt.. g pon kn haiwan kesayangan rasulullah s.a.w

pets shelter
2. fakta kedua, aku sedang menyambung master dan bercita2 nak jadi lect 1 hr nt, kn kerja mulia, kalu da xe pon ilmu ttp ade kan, lagi pon menjamin masa depan.

uitm dihatiku
3. nak jadi usahawan 1 hari nanti, usahawan hartanah.. pakcik kayoooo... bole tlg org ssh kalau kaya kan.


4. sukakan aktiviti lasak, masa diploma selalu join.. best..

komander uitm melaka 2008
5. suke tgk cite katon, bce bku katon.. hehee
mickey dora.. hee
6. bertekad nk bina bdn...hehee lahh sgt...

idolaku
7. minat kerja uniformm.. kalau dapat jadi pegawai tentera bestt...

segak
lat sekali nk tagged 15 orang pulak..
1. http://aqila-qila.blogspot.com/
2. http://schazjohari.blogspot.com/
3. http://thesupernuramirah.blogspot.com/
4. http://kaktusoren.blogspot.com/
5. http://cikgadisfantasy.blogspot.com/
6. http://mysweetpealife.blogspot.com/
7. http://nad-lifeisfun.blogspot.com/
8. http://ameliaamri.blogspot.com/
9. http://stupidity-zone.blogspot.com/
10. http://wilmashana.blogspot.com/
11. http://insanbiasabiasa.blogspot.com/
12. http://norshamimi.blogspot.com/
13. http://yanapinkblossom.blogspot.com/
14. http://minahkelabu.blogspot.com/
15. http://puteripiano.blogspot.com/

August 25, 2014

Posted by reza ahmad | File under :
LELAKI TUA BERKAIN PELIKAT BACA AL QURAN SETIAP KALI LEPAS ASAR SAMPAI MAGHRIB...

Saya jumpa lelaki tua ini.. 
Selalu lepas Asar, dia iktikaf di Masjid..
Baca al Quran..
Umur dlm 70an..

Duduk rumah dkt masjid.. 
Rumah agam besar & menarik..
Hartanya di sana sini..
Ada bangunan komesil tengah bandar, bernilai dlm RM 35 juta..

Pendapatan pasif kutip sewa dlm RM70k sebln...
Belanja RM 20k & baki RM50k, dia sedekah & infaq..
Dia tenang bersendirian melayani anak cucu..

Saya mahu ambil gambar, tapi dia menolak..
Katanya malu..
Saya minta 1 formula, dia berikan 10...

Saya catat & mahu kongsikan..
1. Pertama, dia kata muliakan ibu bapa..
Doa ibubapa adalah segala galanya..
Ia tiada hijab, terus termakbul..
Raikan ibubapa & jaga mereka sepanjang usia..
Doakan mereka apabila telah tiada..

2. Jaga masa..
Ia datang & berakhir..
Urus masa antara 5 waktu solat..
Atur kerja dgn sebaik cara..
Pada setiap waktu, ada perkara yg kita mulakan..
Berada di masjid, sebelum azan..
Masuk waktu, terus lah solat.. Selepas solat, bertebaran lah berusaha cari rezeki..

3. Berdoa dgn khusyuk..
Berserah pada Allah & bertawakal lah..
Allah tahu apa yg terbaik utk kita..

4. Namun begitu, kena lah berusaha..
Usaha pagi ptg siang & mlm..
Usaha lah bersungguh2..
Usaha bermula dgn berniat..
Lepas itu buat, sampai dpt..
Kalau tak dpt, usaha yg lain pula..
Adakan masa utk baca
Al-Quran..
Maka dia pun nasihatkan saya..
"Org yg membaca surah Al-Ikhlas satu kali, sama ganjarannya dgn memperolehi ganjaran membaca 1/3 Al-Quran..
Jadi jika membaca surah
Al-Ikhlas 3 kali, mendpt ganjaran seperti membaca 1 naskah Al-Quran..
Lelaki tua itu berkata, mulut dia tidak berhenti baca surah al Ikhlas..
Kadang2 sampai 1000 kali sehari..

5. Jaga Kesihatan..
Banyak kan berjalan kaki..
Banyaknkan minum air masak atau air mineral..
Jaga pemakanan..

6. Hidup kena buat target & kena ada wawasan..
Ikat perut & usah membazir..
Makanan & minuman mesti lah dihabiskan..
Usah berlagak org kaya, padahal kita teman pada syaitan..
Sentiasa lah belanja org mkn & minum..
Apabila mkn di kedai yg kecil, perhatikan kebersihan kedai itu..
Apabila bersih masuk..
Disitu kita akan temui ramai org susah..
Belanja mereka mkn & minum..

7. Bila waktu maghrib, usah berada di atas jln...
Apabila dlm perjalanan, berhenti..
Cari lah masjid..
Apabila di rumah, tutup pintu rapat2..
Malam, buang sampah sarap..
Basuh pinggan mangkuk..
Pastikan semua teratur sebelum tidur..
Gunakan waktu antara maghrib & isyak utk tuntut ilmu agama..
Boleh dgr org mengajar..
Boleh juga baca kitab..
Lepas Isyak, buat kira2 untung & rugi..
Siapakan bahan utk kerja esok hari..

8. Usah takut jumpa org..
Walau pun 5 minit mahu berjumpa., pergi lah sendiri..
Usah pakai posmen apabila depani soal penting..
Biar kita merangkak panjat bangunan..
Biarlah kita ambil masa berhari hari perjalanan..
Yg penting, sampaikan dgn tgn sendiri..

9. Balik mlm, usah cakap penat, usah cakap letih..
Usah cakap sakit..
Apabila sakit, senyum..
Allah sedang luruhkan dosa.. Lepas sakit, kita akan lagi bertenaga..
Siapakah dlm dunia nie yg tidak pernah rasa sakit, jatuh & dihina..
Semua pernah, termasuk lah Rasulullah SAW..
Namun, baginda ajar kita utk maafkan semua org..

10. Niat kan mahu kaya..
Niat kan mahu bantu ramai org..
Niat mahu jadi manusia berguna..
Niat itu macam tulis surat..
Dulu tiada internet, mcm tulis surat lah..
Salah tulis alamat, akan sampai salah tempatlah surat itu..
Maka tulis alamat betul2.. .


August 23, 2014

Posted by reza ahmad | File under :
uitm dihatiku.. :)

setelah berapa bulan pegi inteview masters...
dapat jugak panggilan...
so hari ni 23 ogos 2014 pegi le daftar...
dengan sijil xde pengesahan..
dengan tak buat medical checkup...
dengan tak bayar  yuran RM1600++

lemah je nk pg pagi td...
sedih pon ade..

kol 9.00 pg da berbaris panjang da..
kat DEWAN SRI BUDIMAN
semua sekali ada 6 kaunter...

KAUNTER 1
beratur amek beg uitm...
2 ketul roti...
1 air mineral
1 buku panduan postgraduate...
1 bekas air lambang uitm pon ada..
1 batang pen..
1 borang untuk dicop... 1 kauter mesti dapat 1 cop..

beg, buku, pen, bekas air, roti dan air da dimakan...nyumm :P

KAUNTER 2
kat sini kena mintak cop yuran..
sapa yang da bayar yuran dapat 1 cop..
yang belum bayar jangan risau..
samaada tak mampu atau tunggu biasiswa...
macam aku tunggu biasiswa...
 kena isik borang penangguhan warna kuning...
pastu pegi DEWAN ANNEX mintak cop..
dekan ipsis cop luluskan penangguhan bayar...
da sudah pegi kaunter 2 mintak cop da setel tangguh...

KAUNTER 3
kaunter medical checkup, x ray...
pon aku belum buat...
so aku kena pegi pusat kesihatan uitm...
pada hari lain laa..
so kalau tak buat jangan risau..
boleh hantar kemudian...
pas tu die bg cop..
tapi ade tick borang belum lengkap..
ok la janji dapat cop..hehe

KAUNTER 4
kaunter paling mudah..
amek gambar kad metrix..
dapat 1 cop...
sediakan ic, surat tawaran...
dapt 1cop lagi

kaunter 5 dan 6 di dewan annex
sebelan sri budiman je

KAUNTER 5
kaunter fakulti masing2..
bagi ic, dgree certificate, surat tawaran, transkrip...
semua mesti sahkan...
tapi aku tak sahkan..(degil kn) :P
tapi jangan risau..
ade koordinator fac kat situ..hehe
mudah kan..hee
pas die sahkan.. bagi kat die masuk fail hijau..
gambar tampal 1.. (pon aku tak ada)
bg kemudian kat fac je..bolehh
dapat 1 cop..

KAUNTER 6
kaunter last..
bagi dgree certificate, surat tawaran, transkrip...
dengan borang cop2 tiap kaunter...
pukul 10 da setel..

pukul 1.30 ada taklimat..
pukul 3.30 collet kad matrix...


YEAYY BERJAYA DAFTAR MASTERS... :)



August 21, 2014

Posted by reza ahmad | File under :
A poor boy loved a rich girl.
One day the boy proposed her. Then the girl said, "listen! your monthly salary is my daily hand expenses. Should I be involved with you? How could you thought that? I will never love you. So, forget me 'n get engaged with someone else of your level."

But somehow the boy could not forget her so easily.

10 years later.

One day they became face to face in a shopping center. The lady said, "Hey! you! How are you? Now I'm married. Do you know how much is my husband's salary? 5,000$ per month! Can you imagine? 'n he is also very smart."

The guy's eyes got wet with tear by hearing those words.

After few minutes her husband came before the lady could say something to the guy, her husband started to say by seeing the guy.

"Sir! You here? Meet my wife." Then he said to her wife, "I'm going to assist a project of sir, which is of 40,000,000$ 'n do u know a fact? Sir loved a girl but he didn't get her. That's why still he is unmarried. How much lucky the girl was. Isn't it? Now a days who can love like that way?"

Moral: Life is not so short. So, don't be so proud of yourself and damn others. Situations change with time. Every one should respect other's love.

Like 'n Share this If You Love Someone.. !

BECAUSE SHARING IS CARING...

August 5, 2014

Posted by reza ahmad | File under :
alkisah... toiyibbb...hehe
bnda ni berlaku pada aku tak lama dulu...
masa tu dalam pukul 10 kat petronas...
nak isik minyak...

sekitar pukul 10 (ikhsan google)
masa tu betul2 ada RM 40 je dalam poket...

bukan gambar aku, hiasan je
da sudah isik minyak...
tetibe ade sorang brader ni...
dalam lingkungan 30-an la..
dengan keadaan berpeluh datang...


brader tu: abg saya nk mintak tlg ni..
aku: ape die?
brader tu: saya punya motor pancit la...
boleh saya pinjam duit?
saya ni driver bang, pagi tadi bos saya panggil..urgent
sampai tetinggall wallet...
aku: aku yg muda remaja dipanggil abg (dalam hati je)
maaf la bang saya mmg ade duit ni je.. (jujur)

sebab kesian sgt tgk dei bepeluh2...
ngn moto honda die yang lama tu...
aku masuk balik petronas kuakan 40..
bg die 25 wlaupun die mintak 20 je..

cenggini moto die
die dok tepi tmpt yg agk glp
x pasan bocor ke x...

sebelum nk pegi tu aku bg kad nama
aku cakap nak baya nt call la..
sampi hari ni xde ppe...snyp jee...

yg mnjadi aku rase d tpu...

masa die call org srh betul tanya die..
seolah macam kenal orng tu...
alih2 je ade no tel org tu xde amek kat mane2 pon..

brader tu: (call) oi ko kat mane? aku kat ptrns **** **** ni...
cakap dalam nada marah kat orang tu...
masa tu aku x syak pape...
dan rushing nk balik da malam...
da balik pk2 kena tipu da..
pada aku bukan bekira apa..
kalau betul xde duit nak baya
xpe aku halalkan..

bukan nk riak becerita.. hnya bekongsi..

moga ALLAH bg die rezeki yg bagus...
jadikan dia org senang...







July 14, 2014

Posted by reza ahmad | File under :
assalamualaikum...
sedar tak sedar dah msk da 16 ramadhan kan..
baru lepas berbuka ni..alhamdulillah..
nak share gambr formt .gif je..
dulu da pernah post da..
saje nak post lagi...
ni pasal miow2...
jom tengok...buat pakai flash je...

pencinta mioww...hehe

July 10, 2014

Posted by reza ahmad | File under :
post ptg2 ni dalam keadaan lapa...
nk share ade wat untuk 1 fb ni..
buat cover fb dengan dp...

jom tengok...
malas bebel ptg2 ni wat ngntok je.. hehe

cover fb
dp1
dp2

dp3
kalau sesape berminat nak tempah custom made tali leher..
bole PM ye.. mcm2 bole..
scarf pon boleh..

tu jela nk share.. ngntokk..hehee
selamat berbuka... 10.07.2014

July 6, 2014

Posted by reza ahmad | File under :
jam menunjukkan pukul 11.43 mlm...
aku masih lagi belum tidur..
cuaca agak panas malam ini..
baru lepas mandi..
cehh!!! cam cite hantu la plak kan..hehe

saje je gimik sikit :P
just malam ni sebelum tidur nak share..
tapi belum siap lagi ni saje tak menyabar2..
malas nak bebel panjang2 da malam ni..
jom tengok ni..

gambar asal
setelah di trace
merging layer.. tadaaa!!!
by the way ni pakai paint tool SAI je..
malas nk pakai ai or ps
ni lagi senang giler berbanding adobe...
korang cuba la plak..
kalau nak software pon bole 15mb je..
ni la COBAAN 1st guna paint tool ni :D
selamat malam..

June 25, 2014

Posted by reza ahmad | File under :




Dato' Sri Hj. Zulkifli bin Omar
Ketua Pengarah Penjara Malaysia
kredit to 
http://www.prison.gov.my/portal/page/portal/hijau/kjeneral
dup..dap..dup...dap menaip ni ha.. sok je ha inteview

TEMPAT : 

PENJARA KAJANG (C) 
KOMPLEKS PENJARA KAJANG, 

43000 KAJANG 
W.P. PUTRAJAYA 

dok search2 blog orang tengok apa maklumat yang dapt... malas nak taip pepanjang cuma nak share ape yg aku x tw (smua soalan dan jawapan berdasarkan apa yang aku search) kalau salah jgn maraaa aaa.. :D (kalau salah sila betulkan ye) just nak share

1. pakaian masa nak pergi? baju sukan terus dari pagi
2. ada ujian lain ke slain kcrgasan? ujian on9 pada diadakan pada 1hb x sialap bagi yang berjaya (1st time ujian on9 sebelum ni xpernah)
3. ni saya ambil dari blog http://ikachenta.blogspot.com


"sampai la di hari kejadiannn..

sampai tu, register. pastu ade taklimat. katenye dalam 1 malaysia ni dia panggil 21ribu orang, tapi yang dia nak pakai dalam 198 orang je. perempuan dalam 30 orang je.. ika rasa memang awal-awal dah kena kick la kot.. hee..

okayy, 1st, dia panggil nama. masuk dalam cam dewan la. dia memang dah separatekan laki and pempuan. pastu dia amik berat, ukur tinggi, kira bmi, cek mata rabun ke tak, cek mata buta warna ke tak. 2nd, dia panggil kat satu sudut, dia suh bukak tudung, dia suh luruskan tangan, rapatkan tumit, luruskan tangan ke depan. 3rd, dia suh beratur melintang, pastu dia suh berjalan. pastu suh cam kawad sikit-sikit (time ni la dia tengok tangan lurus ke tak, pastu tengok bahu senget ke takk). time ni, tinggal 6 orang je pempuan. last, dia suh lompat setempat 162cm. ade 3 kali percubaan. dah la ika yang 1st dipanggil. wuu... seram woo.. pastu, kena lari 4x10m dalam masa 13saat. pastu, kena sit up. kena buat 28kali dalam mase 2min. tp alhamdulillah lepas.. dah setel sume tu, kul 11am. pastu pegawai tu bagi kitorang rehat, suh makan-makan dulu, sebab pastu kena lari 2.4km!! kul 12 berkumpul balik.

kul 12 tu, kitorang ber6 kena lari kat padang bola 6 round. ika sempat makan roti ngan minum air sikit. mula-mula buat stretching. pastu 1 round, 2 round, 3 round, dan seterusnya. dalam masa 17min tauuu..

sekarang ni, badan sume sakit-sakit. nak angkat kaki sendiri pun tak larat. jalan selow-selow je.. nak batuk pun sopan-sopan je.  kalau jumpa bakal mak mtua time-time ni, mesti tak kena reject. nak gerak sikit pun adududuuu..heee.. sekarang ni get ready untuk next stage. doakan saya yee kawan-kawaaannn... :)"


mmg agak mnakutkan la jugak, aku ni ha smua rase xde mslh, tang mata je yang menakutkan sikit ni.. nak taip lebih da celaru da.. errr.. dup dap dup dap je.. err.. kalau ade pengalaman sila la share ye...

doakan saya berjaya ye.. harap ada la rezeki... doa banyk2.. :)

June 22, 2014

Posted by reza ahmad | File under :
dah lama tak berblog ni.. kawan2 pon tah kmana... pastu pejam mata jap je da nak puasa da, dijagkakan puasa 29 ni, hr ni pon da pon 22 da.. sedih je puasa sorang2 kat perantauan ni.. da brapa bulan tak balik, bukan tak mau balik, banyak kekangan yang ada. sedih tgk org lain balik kg, aku pon ingn nak balik juga... tak pela raya jela nanti... sejak 3 bulan kebelakangan ni memang banyka dugaan yang ALLAH bagi, kalau nk ngs da lama da nangis..hehe.. same tu dok dengar lagu nak pose ni layan feeling jugak la..


puasa ni kompem x dapt balik.. sdhnyer.. ingin nk pose ngn keluarga kat johor tu, ingat kalau buka puasa mesti ade air cincau, kalau aku ade biasanya aku yang akan buat air tu, kol 6 dekat2 nak buka puasa aku ladok g dapur, dok cincang2 cincau tu pakai pisau sampai hantur, pastu buh dalam jag besar, capur gula, kalau ade ais tambah skali, sdp wooo puasa2 minum air batu, yumyy2 kate org, pastu wajib ade mee goreng

biasanya beli mee lambak RM1.00
 pastu wajib ade karipap lagi best, perghh...

karipap 3 sehengget
pastu ngn cincau lak ngn teh panas...

meleleh tgk

air teh mak buat
tapi smua tu angan2 aku jela.. dok kat perantauan ni buka pon air biasa je, nak kena jimat kali ni, aku dok bebel pon bukan ade sape bace pon... haha.. yela kan da lama x tulis.. tp serius sedih. yela mak abah abg kat kg, ingn nak buka sama, sahur sama, aku tau dugaan aku sejak akhr2 sebab ni ujian untuk aku, in sy allah nanti ade ganjaran lagii besar untk aku, so kne la sabr.. zaman belajar ngn zaman kerja lain die punya sdh.. sumpah belajar lagi best... aku harap kesusahan aku ni berakhr cpt.. kdg pk x larat da camni.. cuma sllu pk +ve.. tiap jadi ada hikmah.. kan kan kan? sape la aku tanye.. mmg sampai kesudah xde sape jwb.. hehe.. k la selamat berpuasa lagi dalamm 6 hari je lagi.. papepon syukur ALLAH panjagkn usia nk hadap lg 1 ramadhan.. in sya ALLAH tambah lagi amal ibadat ye korang.. :)

June 16, 2014

Posted by reza ahmad |
tajuk cm pelik je kan? hehe, saje nak promot aku punya fb baru, ksian baru ade sikit like, korang tolong la like sikit, (bukan batak like) membantu namanya :P aku kumpulkn koleksi design yang aku pernah buat, ada banyak lagi tapi banyk da hilang camni ni rupa monyet aku tu 





mana la tau korang berminat nak design apa-apa ke, aku boleh bagi harga baikk punya, kalau nk design header blog pon boleh, nak design kad kahwin pon boleh, design tshirt pon boleh juga, serendah RM10 je aku cas, nak tau lebih lanjut bole pm fb aku kat sini
F1 uitm
rekaan logo

design tshirt
sticker


la ni aku ada buat promosi design header RM10 je, mai2 cepat pm creative monkey



Posted by reza ahmad |
assalamualaikum w.b.t

skang ni perodua ade lancarkan skim wtaspp perodua, benda ni bukan baru la, nak kata lama pon tak jugak, dalam pengalaman aku la sebelum ni masa nak beli kereta punya la payah, canang sana ke mari janji ade slip keje 1st, kalau tak ada slip kerja kena ada surat lantikkan kerja, kerja sehari pon boleh katanya (mata ke atas tangan ke bahu)

pengalaman aku nak beli kereta hampir 7 bulan apply kereta tak lepas-lepas, bukan sebab syarikat kereta yang masalah, tapi yang bermasalah tu salessman tu sendiri,
antara alasan yang aku terima masa nak apply kete:
1. saya tak reti bukak file awak la (email)
2. saya dah dapat file awak nanti saya applykan loan, lepas sebulan call salessman tu cakap file corrupt, kenapa tak cakap awal-awal kena tunggu call baru nak cakap
3. ada pulak ni kata boleh buat. pasti akan berja loan anda dalam sehari, last2 dia kata ada masalah kes awak ni kena rujuk di melaka (padahal kata apply bank di selangor/kl) logik ke?
4. ada jenis yang kata boleh buat bila call buat tak tau pulak lagi hampeh

janji manismu
antara sebab loan gagal diproses (pengalaman aku)
1.dokumen tak lengkap, kadang slip gaji tak ada
2.gaji kecik sangat pun payah nak apply kete bagus, ni tangga gaji yang melayakkan korang beli kereta:
GAJI ANGGARAN MINIMUM UNTUK BELI KERETA

PERODUA

VIVA - RM 1500 (confirm lepas loan)

MYVI - RM 1800 (confirm lepas loan)

ALZA - RM 2100 (confirm lepas loan)

PROTON (lihat cara kiraan gaji dibawah)

CARA KIRAAN GAJI MENGIKUT HARGA KERETA

Contoh bayaran bulanan kereta - RM 500

Minimum gaji - RM 500 x 3 atau 4 = RM 1500 (gaji bersih)

Bank statement / slip gaji mestilah bersih RM 1500 (termasuk OT, komisen dan lain2)


kalau gaji tak memuaskan tu biasanya kena ada penjamin la, untuk skim graduate ni stau aku la kan kene ada pnjamin mmg wajib sbb korang pon baru abis belaja kn keje pon xde lagi cane nak baya sendiri.

biasanya yang memudahkan korang apply kete tu dalam tempoh beberapa hari je da lulus loan sebab korang punya gaji bagus, korang kerja kerajaan, korang kerja syarikat besar2, kadang kalau kerja syarikat kecik2 susah nk apply loan takot bank tu tak caya korang punya majikan mampu baya gaji korang, kalau majikan tak baya gaji bermakna sapa nak baya semula pinjamn kereta korang kan?

bagi yang berminat apply kereta kena la tau dokumen yang wajib ada.

Kerja Kerajaan/Swasta

1- Kad Pengenalan
2- Lesen Memandu
3- Slip Gaji 3 Bulan (Terkini)
4- Penyata Bank 3 Bulan atau KWSP

Kerja Sendiri/Berniaga

1- Kad Pengenalan
2- Lesen Memandu
3- Sijil SSM
4- Penyata Bank 6 Bulan

Skim Graduan

A) Telah Bekerja
1- Kad Pengenalan
2- Lesen Memandu
3- Transkrip Diploma/Ijazah
4- Surat Tawaran Kerja
5- Slip Gaji (Min. Sebulan)
6- Penyata Bank atau KWSP
*Jika tiada slip gaji, cukup dengan surat tawaran kerja.

B) Masih Belajar
1- Kad Pengenalan
2- Lesen Memandu
3- Kad Pelajar
4- Dokumen Penjamin (Rujuk dokumen bertanda #)
*Penjamin mesti bapa/ibu


yang paling penting mesti pilih salessman yang bagus, kalau salessman tak bagus sampai ke sudah la korang tunggu loan mmg takkan lepas walaupun gaji korang sebulan 10k.

dan jugak jangan apply banyk sangat dengan ramai salessman, aku da tekena, apply kat ramai salessman, sampai kesudah diorang tak boleh buat, so aku cari lain pulak, ingtakan lagi bagus, rupanya bertindih apply loan so akan makin menyusahkan.

aku ni tak de la terer sangat bab2 apply loan ni tapi ade pengalaman kena tipu banyka kali, so serba sikit da tau la apa yang boleh n ape yg tak boleh.

yang latest ni promosi rebat viva:
viva850 manual RM2500
viva 1.0 standard RM500
viva 1.0 elite auto RM3000

nak raya ni cepat la mngodernya, aku bukan salessman, tapi kalau korang nak tanya aku bole tolong carikkan salessman yang bagus.. kalau raya naik kete baru lg best kan? ape lagi mohh apply loan..:D

hijau katak pisang

hijau la jugak

jambuu

model baru

hijau epal ke?

promosi pelajar


peringatan aku sebab dah terkena, jangan apply kat ramai salessman, cari yang betul2, kang samapi kesudah nak raya habuk pun tadak, aku apply tahun lepas bulan 6, bulan 1 baru dapt kereta, kan ke hebat tu salessman aku. aiyoo..

kalau rase nak beli kete ke bole singgah sini