Followers

August 28, 2014

Posted by reza ahmad | File under :

Rules;

-Thanks the person who gave you this award.
- Include a link to their blog.
-Select 15 blogs/bloggers you've recently discovered/followed regularly.
- Nominate these 15 to the Versatile Blogger Award.
- Tell the person who nominated you with seven things about yourself.

1stly thnx to miss fatyn 4 tagging me


dok pikir2 pe la 7 bnde yg mnarik tentang aku kan, comel kot.. haahaa (joking)
ok2 serius ni (-__-)' jom tgk 7 pekara:

1. bercita-cita nak bukak tempat pelindungan haiwan 1 hari nanti, kesian tengok kucing2 yang kena buang tu.. 
(nanges jp) :( huhuuu... so xde la dowg xde tmpt tinggl nt.. g pon kn haiwan kesayangan rasulullah s.a.w

pets shelter
2. fakta kedua, aku sedang menyambung master dan bercita2 nak jadi lect 1 hr nt, kn kerja mulia, kalu da xe pon ilmu ttp ade kan, lagi pon menjamin masa depan.

uitm dihatiku
3. nak jadi usahawan 1 hari nanti, usahawan hartanah.. pakcik kayoooo... bole tlg org ssh kalau kaya kan.


4. sukakan aktiviti lasak, masa diploma selalu join.. best..

komander uitm melaka 2008
5. suke tgk cite katon, bce bku katon.. hehee
mickey dora.. hee
6. bertekad nk bina bdn...hehee lahh sgt...

idolaku
7. minat kerja uniformm.. kalau dapat jadi pegawai tentera bestt...

segak
lat sekali nk tagged 15 orang pulak..
1. http://aqila-qila.blogspot.com/
2. http://schazjohari.blogspot.com/
3. http://thesupernuramirah.blogspot.com/
4. http://kaktusoren.blogspot.com/
5. http://cikgadisfantasy.blogspot.com/
6. http://mysweetpealife.blogspot.com/
7. http://nad-lifeisfun.blogspot.com/
8. http://ameliaamri.blogspot.com/
9. http://stupidity-zone.blogspot.com/
10. http://wilmashana.blogspot.com/
11. http://insanbiasabiasa.blogspot.com/
12. http://norshamimi.blogspot.com/
13. http://yanapinkblossom.blogspot.com/
14. http://minahkelabu.blogspot.com/
15. http://puteripiano.blogspot.com/

August 25, 2014

Posted by reza ahmad | File under :
LELAKI TUA BERKAIN PELIKAT BACA AL QURAN SETIAP KALI LEPAS ASAR SAMPAI MAGHRIB...

Saya jumpa lelaki tua ini.. 
Selalu lepas Asar, dia iktikaf di Masjid..
Baca al Quran..
Umur dlm 70an..

Duduk rumah dkt masjid.. 
Rumah agam besar & menarik..
Hartanya di sana sini..
Ada bangunan komesil tengah bandar, bernilai dlm RM 35 juta..

Pendapatan pasif kutip sewa dlm RM70k sebln...
Belanja RM 20k & baki RM50k, dia sedekah & infaq..
Dia tenang bersendirian melayani anak cucu..

Saya mahu ambil gambar, tapi dia menolak..
Katanya malu..
Saya minta 1 formula, dia berikan 10...

Saya catat & mahu kongsikan..
1. Pertama, dia kata muliakan ibu bapa..
Doa ibubapa adalah segala galanya..
Ia tiada hijab, terus termakbul..
Raikan ibubapa & jaga mereka sepanjang usia..
Doakan mereka apabila telah tiada..

2. Jaga masa..
Ia datang & berakhir..
Urus masa antara 5 waktu solat..
Atur kerja dgn sebaik cara..
Pada setiap waktu, ada perkara yg kita mulakan..
Berada di masjid, sebelum azan..
Masuk waktu, terus lah solat.. Selepas solat, bertebaran lah berusaha cari rezeki..

3. Berdoa dgn khusyuk..
Berserah pada Allah & bertawakal lah..
Allah tahu apa yg terbaik utk kita..

4. Namun begitu, kena lah berusaha..
Usaha pagi ptg siang & mlm..
Usaha lah bersungguh2..
Usaha bermula dgn berniat..
Lepas itu buat, sampai dpt..
Kalau tak dpt, usaha yg lain pula..
Adakan masa utk baca
Al-Quran..
Maka dia pun nasihatkan saya..
"Org yg membaca surah Al-Ikhlas satu kali, sama ganjarannya dgn memperolehi ganjaran membaca 1/3 Al-Quran..
Jadi jika membaca surah
Al-Ikhlas 3 kali, mendpt ganjaran seperti membaca 1 naskah Al-Quran..
Lelaki tua itu berkata, mulut dia tidak berhenti baca surah al Ikhlas..
Kadang2 sampai 1000 kali sehari..

5. Jaga Kesihatan..
Banyak kan berjalan kaki..
Banyaknkan minum air masak atau air mineral..
Jaga pemakanan..

6. Hidup kena buat target & kena ada wawasan..
Ikat perut & usah membazir..
Makanan & minuman mesti lah dihabiskan..
Usah berlagak org kaya, padahal kita teman pada syaitan..
Sentiasa lah belanja org mkn & minum..
Apabila mkn di kedai yg kecil, perhatikan kebersihan kedai itu..
Apabila bersih masuk..
Disitu kita akan temui ramai org susah..
Belanja mereka mkn & minum..

7. Bila waktu maghrib, usah berada di atas jln...
Apabila dlm perjalanan, berhenti..
Cari lah masjid..
Apabila di rumah, tutup pintu rapat2..
Malam, buang sampah sarap..
Basuh pinggan mangkuk..
Pastikan semua teratur sebelum tidur..
Gunakan waktu antara maghrib & isyak utk tuntut ilmu agama..
Boleh dgr org mengajar..
Boleh juga baca kitab..
Lepas Isyak, buat kira2 untung & rugi..
Siapakan bahan utk kerja esok hari..

8. Usah takut jumpa org..
Walau pun 5 minit mahu berjumpa., pergi lah sendiri..
Usah pakai posmen apabila depani soal penting..
Biar kita merangkak panjat bangunan..
Biarlah kita ambil masa berhari hari perjalanan..
Yg penting, sampaikan dgn tgn sendiri..

9. Balik mlm, usah cakap penat, usah cakap letih..
Usah cakap sakit..
Apabila sakit, senyum..
Allah sedang luruhkan dosa.. Lepas sakit, kita akan lagi bertenaga..
Siapakah dlm dunia nie yg tidak pernah rasa sakit, jatuh & dihina..
Semua pernah, termasuk lah Rasulullah SAW..
Namun, baginda ajar kita utk maafkan semua org..

10. Niat kan mahu kaya..
Niat kan mahu bantu ramai org..
Niat mahu jadi manusia berguna..
Niat itu macam tulis surat..
Dulu tiada internet, mcm tulis surat lah..
Salah tulis alamat, akan sampai salah tempatlah surat itu..
Maka tulis alamat betul2.. .


August 23, 2014

Posted by reza ahmad | File under :
uitm dihatiku.. :)

setelah berapa bulan pegi inteview masters...
dapat jugak panggilan...
so hari ni 23 ogos 2014 pegi le daftar...
dengan sijil xde pengesahan..
dengan tak buat medical checkup...
dengan tak bayar  yuran RM1600++

lemah je nk pg pagi td...
sedih pon ade..

kol 9.00 pg da berbaris panjang da..
kat DEWAN SRI BUDIMAN
semua sekali ada 6 kaunter...

KAUNTER 1
beratur amek beg uitm...
2 ketul roti...
1 air mineral
1 buku panduan postgraduate...
1 bekas air lambang uitm pon ada..
1 batang pen..
1 borang untuk dicop... 1 kauter mesti dapat 1 cop..

beg, buku, pen, bekas air, roti dan air da dimakan...nyumm :P

KAUNTER 2
kat sini kena mintak cop yuran..
sapa yang da bayar yuran dapat 1 cop..
yang belum bayar jangan risau..
samaada tak mampu atau tunggu biasiswa...
macam aku tunggu biasiswa...
 kena isik borang penangguhan warna kuning...
pastu pegi DEWAN ANNEX mintak cop..
dekan ipsis cop luluskan penangguhan bayar...
da sudah pegi kaunter 2 mintak cop da setel tangguh...

KAUNTER 3
kaunter medical checkup, x ray...
pon aku belum buat...
so aku kena pegi pusat kesihatan uitm...
pada hari lain laa..
so kalau tak buat jangan risau..
boleh hantar kemudian...
pas tu die bg cop..
tapi ade tick borang belum lengkap..
ok la janji dapat cop..hehe

KAUNTER 4
kaunter paling mudah..
amek gambar kad metrix..
dapat 1 cop...
sediakan ic, surat tawaran...
dapt 1cop lagi

kaunter 5 dan 6 di dewan annex
sebelan sri budiman je

KAUNTER 5
kaunter fakulti masing2..
bagi ic, dgree certificate, surat tawaran, transkrip...
semua mesti sahkan...
tapi aku tak sahkan..(degil kn) :P
tapi jangan risau..
ade koordinator fac kat situ..hehe
mudah kan..hee
pas die sahkan.. bagi kat die masuk fail hijau..
gambar tampal 1.. (pon aku tak ada)
bg kemudian kat fac je..bolehh
dapat 1 cop..

KAUNTER 6
kaunter last..
bagi dgree certificate, surat tawaran, transkrip...
dengan borang cop2 tiap kaunter...
pukul 10 da setel..

pukul 1.30 ada taklimat..
pukul 3.30 collet kad matrix...


YEAYY BERJAYA DAFTAR MASTERS... :)



August 21, 2014

Posted by reza ahmad | File under :
A poor boy loved a rich girl.
One day the boy proposed her. Then the girl said, "listen! your monthly salary is my daily hand expenses. Should I be involved with you? How could you thought that? I will never love you. So, forget me 'n get engaged with someone else of your level."

But somehow the boy could not forget her so easily.

10 years later.

One day they became face to face in a shopping center. The lady said, "Hey! you! How are you? Now I'm married. Do you know how much is my husband's salary? 5,000$ per month! Can you imagine? 'n he is also very smart."

The guy's eyes got wet with tear by hearing those words.

After few minutes her husband came before the lady could say something to the guy, her husband started to say by seeing the guy.

"Sir! You here? Meet my wife." Then he said to her wife, "I'm going to assist a project of sir, which is of 40,000,000$ 'n do u know a fact? Sir loved a girl but he didn't get her. That's why still he is unmarried. How much lucky the girl was. Isn't it? Now a days who can love like that way?"

Moral: Life is not so short. So, don't be so proud of yourself and damn others. Situations change with time. Every one should respect other's love.

Like 'n Share this If You Love Someone.. !

BECAUSE SHARING IS CARING...

August 5, 2014

Posted by reza ahmad | File under :
alkisah... toiyibbb...hehe
bnda ni berlaku pada aku tak lama dulu...
masa tu dalam pukul 10 kat petronas...
nak isik minyak...

sekitar pukul 10 (ikhsan google)
masa tu betul2 ada RM 40 je dalam poket...

bukan gambar aku, hiasan je
da sudah isik minyak...
tetibe ade sorang brader ni...
dalam lingkungan 30-an la..
dengan keadaan berpeluh datang...


brader tu: abg saya nk mintak tlg ni..
aku: ape die?
brader tu: saya punya motor pancit la...
boleh saya pinjam duit?
saya ni driver bang, pagi tadi bos saya panggil..urgent
sampai tetinggall wallet...
aku: aku yg muda remaja dipanggil abg (dalam hati je)
maaf la bang saya mmg ade duit ni je.. (jujur)

sebab kesian sgt tgk dei bepeluh2...
ngn moto honda die yang lama tu...
aku masuk balik petronas kuakan 40..
bg die 25 wlaupun die mintak 20 je..

cenggini moto die
die dok tepi tmpt yg agk glp
x pasan bocor ke x...

sebelum nk pegi tu aku bg kad nama
aku cakap nak baya nt call la..
sampi hari ni xde ppe...snyp jee...

yg mnjadi aku rase d tpu...

masa die call org srh betul tanya die..
seolah macam kenal orng tu...
alih2 je ade no tel org tu xde amek kat mane2 pon..

brader tu: (call) oi ko kat mane? aku kat ptrns **** **** ni...
cakap dalam nada marah kat orang tu...
masa tu aku x syak pape...
dan rushing nk balik da malam...
da balik pk2 kena tipu da..
pada aku bukan bekira apa..
kalau betul xde duit nak baya
xpe aku halalkan..

bukan nk riak becerita.. hnya bekongsi..

moga ALLAH bg die rezeki yg bagus...
jadikan dia org senang...